Sider

fredag 9. november 2012

Øving: lysmikroskop og osmose




Lysmikroskopet og osmose i rødløk


Teori
-          I biologifaget er det viktig å være godt kjent med lysmikroskopet. Et lysmikroskop består av linser. Okularet er den delen du setter øyet ditt inntil og objektivene er linser som har ulike forstørrelser. Okularet har en linse med en forstørrelse på 10 ganger, objektivene har forstørrelser på 4, 10 og 40. Den maksimale forstørrelsen blir på 400 ganger.
-          Passiv transport gjennom cellemembranen uten bruk av energi kaller vi diffusjon. Osmose er diffusjon av vann gjennom en membran fra et sted med høy konsentrasjon til et sted med lavere konsentrasjon. 

Hensikt:
-          Å lære og bruke lysmikroskopet.
-          Å se osmose i rødløk. I rødløken vises cellene tydelige og osmosen blir lett å se.
 

Utstyrsliste:
-          Lysmikroskop
-          Millimeterpapir
-          Dråpeteller med vann
-          Dråpeteller med saltvann
-          Objektglass
-          Dekkglass
-          Rødløk

Fremgangsmåte:
1.      Legge en bit av millimeterpapir på et preparat
2.      Ta en liten bit av hinnen mellom to løkskjell
Her ser vi milimeterpapir (40x zoom)
3.      Lage mikroskopipreparat:
-          Bruk dråpeteller og legg en dråpe på et objektglass
-          Legg rødløken over dråpen
-          Legg så et dekkglass over

-          Plasser objektglasset på objektbordet på mikroskopet
4.      Bruk stilleskruene på mikroskopet for å få bildet skarpt

5.      Reguler lysinngangen med lysblenderen

Resultat

Millimeterpapir:
-          Når forstørrelsen er 40x syns 4,5 mm av papiret
-          Ved 100x forstørrelse vises 2mm, og ved 400x vises 1,5 mm 

       Osmose i rødløk
-          

Celler i rødløken før saltvann ble tilsett

Her ser vi at celleinnholdet har skumpet inn etter tilsetning av saltvann. (400x zoom)
Celleinnholdet skrumper inn når vannet diffunderer ut av cellen (40x zoom)
Diskusjon:
-         Om det er 75% vann i saltvannet og 100% vann i vakuolene i rødløkens celle, vil vannet i cellen flytte seg til saltvannet, gå ut av cellen. Dette kaller vi osmose. Det som skjer med fargen er at vann har diffundert ut av cellen og innholdet i cellen skrumper inn. 

-         Blir det tilsett rent vann til objektet vil ikke cellen sprekke fordi det er like høy konsentrasjon utenfor cellen, som på innsiden.

-         Når spekekjøtt blir lagt i salt vil vannet trekke ut av kjøttet. Det er høyere konsentrasjon vann inne i spekekjøttet enn utenfor. 

-          Når klippfisk blir vannet ut er det høyere konsentrasjon vann utenfor klippfisken og vannet vil dermed trekke inn i klippfisken. 

Feilkilder:
-          For lite salt i saltvannet
-          Forurensing
-          Ventet ikke lenge nok

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar